1 kg pizza mouky typu 00 nebo 450
600 ml studené vody
2 g sušeného droždí nebo 6 g čerstvého droždí
25 g jemné mořské soli
25 g olivového oleje
Postup:
Těsto
1 kg mouky spolu se sušeným droždím vložte do kuchyňského robota a asi 5 minut míchejte (čerstvé droždí rozpusťte ve vodě).
Mezitím odměřte a připravte všechny ostatní ingredience.
Pomalu přidávejte vodu a míchejte 2 minuty při nízkých otáčkách. Poté hněťte 4 minuty o něco rychleji, dokud nevznikne hladké těsto.
Postupně přidávejte sůl a pokračujte v hnětení po dobu 2 minut.
Nakonec snižte rychlost, přidejte olivový olej a hněťte další 2 minuty.
Jakmile je těsto hladké, vyjměte ho, vytvarujte do kuličky a potřete olivovým olejem.
Těsto nechte hodinu odpočívat a poté z něho vytvarujte kuličky o hmotnosti 275 g. Z nich vytvořte pizzu o průměru asi 30 cm/12 palců. Poté dejte na
1 až 2 dny do lednice. Vyndejte z lednice asi 5 hodin před pečením.
Pečení
K tomu je potřeba přibližně 2,5 kg dřevěného uhlí. Zapalte tři místa v trojúhelníkovém tvaru pomocí elektrického podpalovače, aby uhlíky
rovnoměrně hořely. Zavřete víko grilu, zcela otevřete klapky pro odvod vzduchu. Gril zahřejte na 400°C. Doplňte dřevěné uhlí a poté vložte SGS s
deflektorovým kamenem a grilovacím roštem na horní úroveň. Opět zavřete víko a předehřejte na 350°C. Nyní vložte kámen na pizzu a nechte ho
nahřát 10 minut. Optimální teplota je 380°C.
Jakmile je gril připraven, můžete začít pizzu tvarovat a přidat na ní, co máte rádi.
Kámen na pizzu otřete vlhkým hadříkem a pizzu na něm ihned upečte.
Doba pečení pizzy je 4 minuty.