Ingredience:
500 g hovězí svíčkové (nebo rib eye steak)
1–2 stroužky česneku
1 kus zázvoru
2 jarní cibulky
125 ml lehké sójové omáčky
Sezamový olej (pražený)
Cukr
Pepř
Sezamová semínka
1 lžíce rýžového vína
1 lžička chilli pasty
Voda
Rýže
Arašídový olej
Nastavení grilu:
Sundejte z grilu SGS systém a nahraďte ho držákem wok z nerezové oceli.
Dalším potřebným příslušenstvím je sada wok, která se skládá z wok pánve,stojanu na wok, naběračky, obracečky a sítka.
Protože se jedná o asijský pokrm, griluje se při vysokém žáru.
Naplňte koš na dřevěné uhlí a zapalte pomocí elektrického podpalovače.
Zavřete víko a počkejte, dokud teplota nedosáhne přibližně 200°C. Položte wok pánev na držák a nechte ji rozehřát, pak můžete grilovat.
Postup:
Hovězí svíčkovou (nebo rib eye steak) nakrájejte na co nejtenčí plátky.
Na marinádu nakrájejte stroužek česneku a zázvor. Pak nakrájejte na jemná kolečka jarní cibulku, bílé a světle zelené části dejte do mísy spolu s nakrájeným zázvorem a česnekem.
V misce důkladně promíchejte ingredience s přibližně 75 ml sójové omáčky, 1 lžící praženého sezamového oleje, 1 lžičkou cukru, trochou pepře a praženými sezamovými semínky (nejlépe je předem 2 až 3 minuty opražte na rozpálené wok pánvi a část si schovejte na později). Poté marinujte plátky hovězí svíčkové. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici alespoň 4 hodiny odležet.
Na omáčku opět nakrájejte trochu zázvoru, ½ stroužku česneku a trochu jarní cibulky a dejte do malé misky. Přidejte 1 lžičku sójové omáčky, 1 lžičku praženého sezamového oleje, 1 lžíci rýžového vína a 1 vrchovatou lžičku chilli pasty.
Uvařte rýži.
Hovězí svíčkovou opékejte na wok pánvi (na rozpáleném oleji, např. arašídovém) 2 až 3 minuty.
Pak je čas servírovat. Nejdříve nandejte rýži, pak maso, omáčku a ozdobte sezamovými semínky, případně můžete přidat trochu chilli, pokud máte rádi ostřejší.