BULGOGI - oblíbené korejské jídlo

Ingredience:

500 g hovězí svíčkové (nebo rib eye steak)  

1–2 stroužky česneku  

1 kus zázvoru  

2 jarní cibulky  

125 ml lehké sójové omáčky   

Sezamový olej (pražený)

Cukr  

Pepř 

Sezamová semínka  

1 lžíce rýžového vína

1 lžička chilli pasty  

Voda  

Rýže  

Arašídový olej 

 

Nastavení grilu: 

Sundejte z grilu SGS systém a nahraďte ho držákem wok z nerezové oceli.

Dalším potřebným příslušenstvím je sada wok, která se skládá z wok pánve,stojanu na wok, naběračky, obracečky a sítka.

Protože se jedná o asijský pokrm, griluje se při vysokém žáru.

Naplňte koš na dřevěné uhlí a zapalte pomocí elektrického podpalovače.

Zavřete víko a počkejte, dokud teplota nedosáhne přibližně 200°C. Položte wok pánev na držák a nechte ji rozehřát, pak můžete grilovat.

 

Postup: 

Hovězí svíčkovou (nebo rib eye steak) nakrájejte na co nejtenčí plátky.  

Na marinádu nakrájejte stroužek česneku a zázvor. Pak nakrájejte na jemná kolečka jarní cibulku, bílé a světle zelené části dejte do mísy spolu s nakrájeným zázvorem a česnekem. 

V misce důkladně promíchejte ingredience s přibližně 75 ml sójové omáčky, 1 lžící praženého sezamového oleje, 1 lžičkou cukru, trochou pepře a praženými sezamovými semínky (nejlépe je předem 2 až 3 minuty opražte na rozpálené wok pánvi a část si schovejte na později). Poté marinujte plátky hovězí svíčkové. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici alespoň 4 hodiny odležet.  

Na omáčku opět nakrájejte trochu zázvoru, ½ stroužku česneku a trochu jarní cibulky a dejte do malé misky. Přidejte 1 lžičku sójové omáčky, 1 lžičku praženého sezamového oleje, 1 lžíci rýžového vína a 1 vrchovatou lžičku chilli pasty.  

Uvařte rýži. 

Hovězí svíčkovou opékejte na wok pánvi (na rozpáleném oleji, např. arašídovém) 2 až 3 minuty. 

Pak je čas servírovat. Nejdříve nandejte rýži, pak maso, omáčku a ozdobte sezamovými semínky, případně můžete přidat trochu chilli, pokud máte rádi ostřejší. 

 

 
 
Zpět do obchodu