MÁSLOVÁ ŠTOLA

...

Ingredience (6 štol):

1 kg mouky typu 550

40 g čerstvého droždí

130 ml plnotučného mléka 3,5%

10 g prášku na pečení

600 g másla

350 g cukru

150 g marcipánu

25 g soli

1 Bio citrón

1 kg rozinek

250 ml rumu

200 g nasekaných mandlí

1 vanilkový lusk

 

Postup:

Vánoční štola patří k adventnímu období jako oheň ke grilu, a přesto si jen málokdo troufne na sladké pečivo. Na Monolithu má máslo svou vlastní jemnou notu, aniž by ztratilo svou typickou chuť. Pokud chcete své blízké překvapit vlastním výtvorem, měli byste vyzkoušet tento recept od pekaře Güntera Muellera.  Recept je přibližně na 6 štol po 570 g.

U předpečeného těsta rozpusťte droždí ve 150 ml vody a promíchejte s 450 g mouky a 130 ml plnotučného mléka.  Míchejte pomalu po dobu 2 minut na nejnižší úrovni, poté rychle hnětete po dobu 6-8 minut (2.-3. úroveň). Těsto by mělo být teplé maximálně na 24°C. Poté nechte připravené těsto přikryté 40-50 minut.

U hlavního těsta vyšlehejte v kuchyňském robotu 100g cukru, 400g másla a směsi marcipánu do pěnivosti. To funguje nejlépe s plochým šlehačem. Poté promíchejte s 550g mouky, 10g prášku do pečiva, 25g solí a s jemně nastrouhanou citrónovou kůrou. Znovu míchejte po dobu 2 minut na nejnižší úrovni, poté po dobu 5-6 minut na úrovni 2-3. Maximální teplota těsta by měla být 22-24°C.

Rozinky namočte přes noc do 250 ml rumu a přikryjte. Nasekané mandle krátce opražte a poté asi 50 ml vody odmrazte. Rozinky promíchejte s mandlemi (bez rumu), poté tuto ovocnou směs zapracujte do těsta. Nechte těsto na chvíli odpočinout a poté ho vytvarujte do štoly o hmotnosti 570 g, položte na plech s papírem na pečení a položte přímo na kámen na pizzu v Monolithu, který byl předehřátý na 200°C. Pečte se zavřeným víkem asi 45-50 minut při 180-200°C.

Rozkrojte vanilkový lusk na polovinu, vyškrábejte vanilku a dobře ji promíchejte se zbývajícími 250g cukru. Na pánvi rozpustíme 200g másla, ještě horkou štolu potřeme máslem a posypeme vanilkovým cukrem. Dobrou chuť!

 

 
Zpět do obchodu