HUSA PLNĚNÁ NÁDIVKOU

1 husa, cca 4,5 kg

2 l červeného vína

1 kostka droždí

250 ml mléka

400 g mouky

sůl, pepř a paprika

rozmarýn

 

Zelí

1 hlávka červeného zelí

3 lžíce brusinek

červený vinný ocet

cukr

sůl a pepř

500 g plátků slaniny

 

Nádivka

8 housek

3 vejce

200 ml mléka

1 hrst listové petrželky

sůl, pepř a muškátový oříšek

 

Postup:

Husa

Smícháme 250 ml vlažného mléka s droždím, přidáme špetku cukru a soli, smícháme s moukou. Droby nakrájíme na 0,5 cm velké kousky a přidáme

je do kynutého těsta. Dochutíme solí a pepřem. Nádivku vložíme do husy a zavážeme motouzem, aby se nevysypala. Husu ochutíme solí, pepřem,

paprikou a Monolith zahřejeme na 130°C. Přímo na deflektor umístíme odkapávací misku a naplníme ji červeným vínem. Vložíme několik snítek

rozmarýnu. Husu grilujeme asi 4 hodiny. Čas od času zkontrolujeme. Do prsou píchneme vidličkou, abychom zjistili, zda je husa správně upečená.

 

Zelí

Odřízneme asi 3 cm stonku červeného zelí. Odstraníme zbývající stonky a dáme je do organického odpadu. Pak ještě trochu vydlabeme, ale tuto

hmotu si schováme a dáme ji do mísy, naložíme s brusinkami a červeným vinným octem. Dochutíme cukrem, solí a pepřem a vložíme zpět do

červeného zelí. Přikryjeme slaninou a nepřímo dusíme při 110-130 °C v Monolithu. Červené zelí by mělo být opravdu měkké.

Tip: Červené zelí vždy pokládáme na nerezový kruh, aby se v grilu nepřevrátilo.

Pokud chcete připravovat obojí najednou, je nejvhodnější verze Monolith LeChef, která má více prostoru …

 

Nádivka

Nakrájíme housky, ohřejeme mléko a nalijeme ho na housky. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nasekáme petrželku a přidáme ji k

houskám s vejci. Dobře promícháme a vložíme do máslem vymazané zapékací misky.

Pečeme nepřímo v Monolithu při teplotě přibližně 160 °C po dobu 30 minut. Doba pečení závisí na druhu pokrmu, někdy může trvat o několik minut

déle. Vždycky zkontrolujeme, zda je nákyp upečený.

 

Zpět do obchodu