1 husa, cca 4,5 kg
2 l červeného vína
1 kostka droždí
250 ml mléka
400 g mouky
sůl, pepř a paprika
rozmarýn
Zelí
1 hlávka červeného zelí
3 lžíce brusinek
červený vinný ocet
cukr
sůl a pepř
500 g plátků slaniny
Nádivka
8 housek
3 vejce
200 ml mléka
1 hrst listové petrželky
sůl, pepř a muškátový oříšek
Postup:
Husa
Smícháme 250 ml vlažného mléka s droždím, přidáme špetku cukru a soli, smícháme s moukou. Droby nakrájíme na 0,5 cm velké kousky a přidáme
je do kynutého těsta. Dochutíme solí a pepřem. Nádivku vložíme do husy a zavážeme motouzem, aby se nevysypala. Husu ochutíme solí, pepřem,
paprikou a Monolith zahřejeme na 130°C. Přímo na deflektor umístíme odkapávací misku a naplníme ji červeným vínem. Vložíme několik snítek
rozmarýnu. Husu grilujeme asi 4 hodiny. Čas od času zkontrolujeme. Do prsou píchneme vidličkou, abychom zjistili, zda je husa správně upečená.
Zelí
Odřízneme asi 3 cm stonku červeného zelí. Odstraníme zbývající stonky a dáme je do organického odpadu. Pak ještě trochu vydlabeme, ale tuto
hmotu si schováme a dáme ji do mísy, naložíme s brusinkami a červeným vinným octem. Dochutíme cukrem, solí a pepřem a vložíme zpět do
červeného zelí. Přikryjeme slaninou a nepřímo dusíme při 110-130 °C v Monolithu. Červené zelí by mělo být opravdu měkké.
Tip: Červené zelí vždy pokládáme na nerezový kruh, aby se v grilu nepřevrátilo.
Pokud chcete připravovat obojí najednou, je nejvhodnější verze Monolith LeChef, která má více prostoru …
Nádivka
Nakrájíme housky, ohřejeme mléko a nalijeme ho na housky. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nasekáme petrželku a přidáme ji k
houskám s vejci. Dobře promícháme a vložíme do máslem vymazané zapékací misky.
Pečeme nepřímo v Monolithu při teplotě přibližně 160 °C po dobu 30 minut. Doba pečení závisí na druhu pokrmu, někdy může trvat o několik minut
déle. Vždycky zkontrolujeme, zda je nákyp upečený.